Kaasmakerij en boerderij

Alle Bertha’s, Dora’s, Geertjes en hun vriendinnen zorgen dagelijks voor vele liters heerlijke romige melk.  Hun namen zijn  heel Hollands maar hun herkomst niet helemaal; de veestapel van Heileuver bestaat uit Frisian-Holsteiners. Gedurende het vroege voorjaar, de zomer en tot in de herfst grazen en luieren ze heerlijk buiten. Ze worden 2xdaags gemolken en bijna alle melk wordt op het bedrijf verwerkt tot boerenkaas. Boerenkaas is een traditioneel beschermd product geproduceerd uit rauwe melk. De smaak van boerenkaas verschilt per boerderij en per gebied. Streekgebonden kaas kan je heel letterlijk nemen; boerenkaas van de veengebieden smaakt anders dan de kaas van de zandgronden. Elk gebied heeft immers een ander ‘grasmenu’ voor zijn koeien en dat proef je in de kaas. Verder is ook het seizoen bepalend voor de smaak van de kaas. In het voorjaar kijken niet alleen de koeien reikhalzend uit naar de frisse groene weide maar ook de consument. Voorjaar betekent immers graskaas. Vers gras bevat caroteen en dat geeft aan de melk een vollere, romige en gelere kleur en dat proef je meteen. Vijf weken nadat de koeien voor het eerst buiten zijn, vieren we  op Heileuver dan ook een klein feestje;  ‘Het graskaasfeest’. Dus sla de Enkhuizer Almanak erop na, let op de zon, de koeien in de wei en het humeur van de kaasboer en je weet dat de graskaas er aan komt.
De melk wordt verwerkt tot naturel- of kruidenkazen. Een groot deel wordt in onze boerderijwinkel verkocht. Verder gaat er veel kaas naar de Groene Marke in Ommen www.degroenemarke.nl en de Baander in Hardenberg www.streekproductenwinkeldebaander.nl. Op tal van menukaarten in de regio en ver daar buiten prijkt onze kaas en veel collega-boeren en delicatessenzaken brengen onze kaas aan de man. Een klein gedeelte gaat over de grens.


Rondleiding/excursie
 
Iedereen is altijd welkom bij de Heileuver maar als het een speciaal bezoek betreft zoals een rondleiding dan dient dit wel van te voren ingepland te worden. Dus graag tijdig vooraf reserveren. Gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus is er elke donderdagmiddag om 14.00u een rondleiding, verzamelen op het erf. Men hoeft zich niet vooraf aan te melden. Duur ongeveer 1 uur inclusief proeverij. Kosten €3,50 pp vanaf 4 jaar. Ouder dan 85 jaar  gratis.

Rondleidingen voor groepen alleen 's middags. Minimaal een week vooraf aanmelden via telefoon of email.
  kosten €3,50 pp met een minimum van 10 betalende deelnemers en max 25 deelnemers. Zondags luieren we wat en lezen de krant, dus geen tijd voor rondleidingen.
Reserveren via telefoon 0529458232 of e-mail info@heileuver.nl
Kaasmakerij Heileuver
IMAG1422.jpg
IMAG1423.jpg
 
Adres
Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver
Dalmsholterdijk 17
8146 PE Dalmsholte (Ommen)

T 0529 - 45 82 32
E info@heileuver.nl
Adres Ma t/m vr   9.00 - 18.00 uur.
Zaterdag 9.00 - 17.00 uur
Van 1 oktober tot 1 april dinsdags gesloten
Zon- en feestdagen gesloten
Volg ons: Volg ons Twitter Linkedin Weblog
© 2012 Heileuver Koeien, Kaas en Kunst | Ontwerp Studio Buskruit | Realisatie Sologic