HOME VERKOOPPUNTENSCHILDERIJENHUISCONTACT EN ROUTEWEBSHOP

WEBLOG

Roza  Koe
20-07-2021

EEN SPROOKJE DAT GEEN SPROOKJE IS……

Hallo, hallo Joke had een loeigoed idee.
Tijdens de dagelijkse weidegang sprak ze me aan en zei; “Roza, luister eens. Je weet dat er een nieuwe stal komt en aangezien ik niet zoveel tijd heb als jij ,wil ik je een gunst vragen. Zou jij i.p.v. mij verslag willen doen over de gang van zaken wat betreft de bouw. Je hoeft niet rond de tafel met de bouwmeneren (dames kennen ze nog niet in deze sector) maar schrijf vanaf nu alles op wat je hoort en ziet. Er zullen veel machines verschijnen, je krijgt muziek in allerlei genres te horen, er lopen allerlei mensen gevraagd en ongevraagd op het terrein en het allerbelangrijkste; volgend jaar lente wonen jullie in een prachtige nieuwe villa! “
een loeigoed idee

Ik voelde me vereerd, zou ik dat kunnen? Mijn overmoed won het van de twijfel. Deze klus ging ik klaren! Voor mij in de rij zag ik Aaltje 105 smoezen met Geertje 124 . Jaloerse blikken van Dineke 109 en nieuwgierig schurkte Dora 109 zich tegen me aan. Eenmaal in de wei sprak ik iedereen toe en toen ze hoorden over de nieuwe stal daalde er een grote eensgezindheid over het hele stel. Wat een eer dat een van ons mocht schrijven en wat een geweldig vooruitzicht; in de lente niet meer in een stal maar in een villa! De boer en de boerin hadden vaak goede ideeën maar dit idee van een nieuw huis voor ons overtrof alles en…….. eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat we daar wel een beetje aan toe waren.

DE WEKEN VOOR DE NIEUWE VILLA
Bouwen is weer een andere tak van sport en graag laten Marinus en Joke dat aan anderen over. Bouwbedrijf Hogenslag gaat in de weer wat betreft onze mooi villa maar om nu naast het kaasmaken, de boerderijwinkel en al die andere drukte ook nog toezicht te houden op de bouw, dat wordt een beetje veel. Daar een dag maar 24 uur heeft , een week maar 7 dagen heeft en Marinus en Joke meer van kaas weten dan van bouwen , hebben ze een bouwbegeleider van DLV in de arm genomen. Tonny van Schayk verschijnt ten tonele en ik weet niet of iedereen daar erg blij mee is maar Marinus en Joke in ieder geval wel. Tonny spreekt de taal van boeren, bouwvakkers, aannemers en misschien lust ie ook nog wel kaas! In ieder geval heeft hij ook verstand van koeien; hij weet hoe wij graag onze nieuwe villa zien en hij kan ook nog goed luisteren. Soms komt Joke met ideeën en dan stokt de vergadering even maar later als het geland is, zien ze er ook nog wel de humor van in. Zo krijgen we een echt zebrapad in de stal voor het juiste “koeverkeer” en zal het aan kleur niet ontbreken. Laat Joke maar los.


EN DE BOER HIJ PLOEGT VOORT
Trotse Boer Marinus

Trotse boer Marinus, hier tussen de kazen die we samen altijd maken ; wij de melk en hij de kaas, is ’s ochtends altijd opgewekt, nu nog meer dan voorheen want alle gesprekken met ‘wijze mensen’ over de bouw zijn afgerond. De schop kan de grond in. De provincie, de gemeente, de bank, de aannemer, de adviseur en nog tal van andere ‘wijze heren’ ( dames kom je helaas weinig tegen in deze sector) hebben allemaal groen licht gegeven; Het gaat gebeuren!

Heileuver wordt mooier

Vanaf 27 augustus 2020 wordt Heileuver nog een beetje mooier!
Heileuver wordt mooier


Trouwe buurman Harrie G. start met de sloop van de oude werktuigenloods, daar verrijst onze nieuwe villa. Ik spreek de kudde toe dat vanaf nu alles anders is. We gaan voortaan via een andere weg naar buiten ( de gemiddelde stalbewoner loopt al jaren dezelfde route, 2x daags, 7 dagen per week, 7 maanden per jaar, en nu ineens moet het anders) “Alles voor het goede doel”, hou ik de dames voor; “volgend voorjaar wonen wij in een echte villa!”
In plaats van vogelgeluiden in de vroege ochtend , worden we op cultureel gebied ook bijgeschoold. Vanaf nu brengt iedereen zijn eigen muziek mee. The Voices, is er niets bij! Omdat sloopmachines veel herrie maken, de slopers oordoppen dragen en de radio ook zijn werk goed wil doen, is het reuze gezellig op het erf. Zaal Dijk is er niks bij op een gemiddelde uitgaansavond. Muziek terwijl u werkt! Samen met Dora 25 doe ik een dansje, sommige koeien worden er wat onrustig van maar de meeste horen het geen eens. In mijn hoofd maak ik een wensenlijstje voor mijn muziek. Ik wacht geduldig af.
Heileuver wordt mooier


In amper een dag is de oude werktuigenloods na genoeg gesloopt. Het leegruimen duurde langer. De boer heeft last van ‘het-kan-ooit-nog-van-pas-komen’ principe en zijn vader had dat ook dus dan bewaar je gedurende enkele decennia heel veel dingen die NOOIT van pas komen. Gelukkig zijn er oud-ijzer boeren, kunstenaars en liefhebbers die allemaal op hun manier blij waren met onze werktuigenloods.
Een immense puinbreker doet weldra zijn intrede; hij slokt, maalt, kauwt, vergruisd en spuugt weldra een hoop gruis uit; de basis voor ‘n cunet van het nieuwe pad. Hoera er is een begin!


HARRY EN ZIJN KOMATSU
Harry en zijn nieuwe Komatsu

Tijdens mijn herkauw-momenten overpeins ik mijn dag en ik vroeg me vaak af waarom Joke mij gevraagd had als verslaggever voor
de nieuwe stal maar vanochtend tijdens de weidegang bedacht ik dat ik een van de weinige koeien ben, die kan lezen.
’s Ochtends tijdens de weidegang, stop ik altijd even bij Harry en zijn Komatsu; traag happend, grijpend, scheppend en zand verplaatsend zijn Harry en zijn Komatsu uren in de weer. Het monotone geluid van Harry met zijn K. gonst al dagenlang over het erf, in de zinderende hitte van augustus ’20 waarin historische warmtedagen worden genoteerd graven Harry en zijn Komatsu onverstoord door. Aan het Noordzeestrand bouwt men zandkastelen maar in Dalmsholte creëert Harry met zijn Komatsu de nieuwe Rocky Mountains.
De boerin was ook danig onder de indruk van het werk dat werd verzet. De naam Komatsu liet ook haar niet los, ze googelde even en ’s avonds vertelde ze me dat het in het Japans ‘Keizer ’betekent. Zou Harry weten dat hij een Japanse keizer bestuurt?


WATER, WATER, WATER EN NOG EENS WATER….DE FRIEZEN KOMEN
De Friezen komen

Het onderwerp van gesprek iedereen snakt naar water. Heel Nederland is in de ban van de waterschaarste, weilanden verdrogen, de Achterhoek krijgt zelfs bezoek van Provinciale vertegenwoordigers maar bij ons op het erf is er genoeg, alleen niet op de juiste plek! De firma Wicks uit Bolsward rukt uit met groot materieel. Drainage wordt aangebracht en het Vilstersebos krijgt meer water dan ooit. Konden we het water maar verspreiden over het land. Helaas!
De Friezen komen

Langzaamaan ontdekken de klanten van de boerderijwinkel dat er wat gaande is op het erf. Het zit in de aard van de mens om advies te geven. Iedereen heeft verstand van bouwen! Omdat het vakantietijd is hebben onze klanten zeeën van tijd en laat dat nou net de boer en de boerin niet hebben. Overal is een oplossing voor en in ons geval bestaat die oplossing uit hekken. Bouwbedrijf Hoogeslag plaatst hekken waar wij als koeien rustig achter zouden blijven dus we verwachten het zeker van de klanten. Dit alles scheelt ook nog advies van menigeen. Harry G en Frans P zetten nauwgezet de stal uit en het echte werk kan beginnen. Voorheen dachten ze in meters maar nu in centimeters. De hele grote zandbak heeft even rust, iedereen heeft bouwvakvakantie , iedereen?? Nou ja bijna iedereen.
Martina Hladikova (Kunst onder de Bomen)

De boer en Boerin hebben verstand van koeien, kaas en ook nog een beetje van kunst. Heel erg lang hebben wij vanuit de stal naar deze mooie mevrouw mogen kijken die heel sereen 2 jaar lang naast onze stal mooi heeft liggen wezen. Ik , Rosa Frisian-Holstein, die een beetje kijk op kunst heeft, zag altijd een beetje een beschermvrouwe in haar. Ooit was zij een statige eik en toen ze versnipperd was maakte kunstenares Martina Hladikova er een heel mooi kunstwerk van.
Ik geloof dat maar een enkeling van de koeien het zag want toen we eens ooit op een nacht op pad gingen, waren er toch enkele dames die er over heel bolderden; de Kunstbarbaren!
Compilatie 1

Omdat de varkens Pip & Stip geen zicht hebben op de bouw, alleen van de muziek genieten, praat ik ze elke ochtend een beetje bij. Altijd gezellig voor zo lang als het duurt want Pip & Stip’s verblijf op Heileuver staat altijd vast. Dan hebben wij als koeien een beter voorland.


IK ZAL JE NOOIT VERLATEN, KOM ALTIJD WEER TERUG……….
Ik zal je nooit verlaten

‘Huil niet om mij, vergeef mijn fouten’……….in plat Amsterdams galmt het levenslied in de vroege ochtend over het erf. In de melkput wordt nooit gezongen en ik betwijfel of Boer Marinus deze liedjes kent. In ieder geval wordt het buiten in de grote zandbak alsmaar vrolijker. Het valt me op dat de hele kudde trager loopt in de ochtend en ‘s avond als we langs de bouwput lopen ; er wordt hard gewerkt. Bouwbedrijf Hoogeslag uit Raalte heeft de klus van de putten doorgegeven aan de jongens van Tibben uit Mariënheem. Met vereende krachten wordt er folie gelegd, betonijzer en dat alles op 2.25m diepte dus trap op, trap af, trap op, trap af.
Ik zal je nooit verlaten

De klanten volgen vol interesse de bouw, stellen vragen waar soms niemand antwoord op kan geven en sommigen willen ook nog advies geven want iedereen heeft natuurlijk ooit een konijnenhok of tuinhuisje gebouwd. Een enkeling waagt zich op het terrein. Vanmorgen zag ik ineens hoge bouwhekken staan, tot grote geruststelling van de boerin.


EN TOEN WAS HET VRIJDAG……
En toen was het vrijdag

Vrijdag 4 september 2020, historische dag; de beton wordt gestort. We zijn nog niet allemaal gemolken er buiten is een drukte van belang, betonwagens rijden af en aan, de Friese vlag overheerst op het erf maar dat is enkel show, de beton komt gewoon uit Deventer. Een verkeersregelaar op het erf zou niet misstaan. Omdat het buiten erg warm is, blijven wij vandaag (gelukkig ) binnen. De boer kan me niet blijer maken; vrolijke muziek, ik kan de bouw door het raampje bekijken en de hitte wordt buiten een beetje te erg en het gras is bij de buren echt niet groener. Overal is het dor en droog. Iedereen snakt naar regen maar vandaag even niet!
Grote bedrijvigheid, de kleur van de helm bepaalt de rangorde; blauwe helm is de chef , witte helm stuurt rode helm aan. Alles loopt gesmeerd , wat een teamgeest zeg, 12.30u was de planning en om 12.30u spoelt iedereen zijn laarzen, armen, benen en gereedschap af, eet tevreden een boterham, kommetje soep, bak koffie en gaat gewoon weer aan het werk.


CONCURRENTIE OP HET ERF
Concurrentie op het erf

Vanwege de hitte en droogte blijven we overdag binnen en gaan we ’s nachts naar buiten. Dat komt mij goed uit. Overdag kan ik de bouw van dichtbij volgen, langzamerhand herken ik enkele liedjes dus ik kan ze bijna mee loeien en je hoort nog eens wat.
Wat ik niet verwacht had, is dat ik; ROZA … volbloed Frisian Holstein dat ik nog een concurreren moest met een hijskraan! Generaties lang komen kinderen op het erf en altijd rennen ze al eerst naar de stal voor een aai of om voer aan te vegen maar sinds de bouw moet ik ineens concurreren met een hijskraan! Ik kan er niet over uit. Moeders trekken kinderen mee de stal in maar nee die vrolijke rubberlaarsjes beginnen te krijsen en willen naar de hijskraan. Nou ja zeg!
Concurrentie op het erf

Ook koeien (sommige) doen aan zelfreflectie en ik heb vrede gesloten met de hijskraan. Die krijgt nu even alle aandacht, straks zijn wij weer aan de beurt. Immers, hij verricht goed werk samen met Alex van Tibben plaatsen ze de bekisting voor de wanden van de mestopslag. Een waar doolhof als bouwwerk ontstaat er onder de grond. Voor we dat eens vol hebben!
Concurrentie op het erf

Het cement- circus herhaalt zich weer, betonwagens rijden af en aan en als ware acrobaten vliegen de jongens van Tibben over de bekistingsprofielen en vaardig storten ze beton, trillen het aan en smeren het af. Het doolhof krijgt langzaam aan vorm beetje zonde toch dat dat straks allemaal onzichtbaar is. Zo stopt de boer zijn geld letterlijk in de grond.
Met Anna, Doortje en Geertje bespreek ik de bouw, zij maken zich wel een beetje zorgen ; het wordt zo groot! Ik stel ze gerust, nee, hoor we komen straks allemaal samen in een grote stal , we kunnen onze kinderen straks zien en we krijgen veel meer plek. Fijn toch dat je dan niet meer hoeft te dringen voor een vreetplek en zeg nu zelf; Nu wonen we in een stal en straks in een villa!
“Een eigen huis, een plek onder de zon” schalt René Froger over het erf, Voor de 5e keer komt dit lied voorbij vandaag. Het is een teken. “En altijd iemand om me heen van wie ik houden kan” …...…………………………………………………………………………………………………


HET GAAT SNELLER DAN SNEL
Ineens herken je het niet meer. Als we in de namiddag terug komen uit het land kijken we allemaal reikhalzend uit naar onze nieuwe ‘villa‘. Het is ongelofelijk in wat voor een korte tijd er zoveel verandert! De boer vertelde eens dat het meer tijd kost aan vergaderen/ vergunningen/ plannen maken/ gesprekken voeren en rondkijken dan het bouwen zelf. Ik geloof het meteen!
Sneller dan snel

Maar nu wordt het wel ingewikkelder heb ik gehoord, waar komen drinkbakken, afvoeren, schakelaars, deuren, ramen en hekken. Het staat wel allemaal op papier maar toch………….. Gelukkig hebben de boer en boerin gekozen voor een bouwbegeleider. Zes ogen zien meer dan vier!
Hier word ik nou zo vrolijk van:
Sneller dan snel

De 3 jarige ‘buurmanboer -in -spé’ komt elke dag even kijken vandaag had hij een trui aan met een tekst die zeer toepasselijk zou zijn voor de bedrijfskleding van de boer. Voorlopig hoop ik dat we het bij dit grote avontuur houden! Het zal misschien even wennen zijn voor Dora 12 en Aagje 33, die houden niet zo van veranderingen, maar de rest van de kudde is zo gewend; luxe went immers snel!


HERE WE ARE ‘KOOTWIJKERBROEK’
here we are Kootwijkerbroek

De werktuigenloods is inmiddels ook bijna gereed, de acrobaten van de Veluwe zetten in no time een hele loods. Ze werken net zo hard als ze schreeuwen.
Stel dat deze jongens nog ooit zonder werk komen (dat denk ik niet als je van de Veluwe komt) maar stel dat; dan kunnen ze altijd nog bij het circus solliciteren! Als volleerde acrobaten/ alpinisten klauterden ze over de bouw. Altijd goede zin, altijd druk bezig, grappend en grollend en volgens mij droeg niemand een horloge. ’s Ochtend als wij nog in de melkput stonden galmden er al muziek over het erf en ’s avonds als we uit het land kwamen waren ze nog bezig, net boeren!


KOMT ER EEN KOEIENTOILET?
Via de media verneemt Marinus dat er koeientoilets komen maar ik kan gerust zijn, wij krijgen ze niet! Wij mogen gewoon blijven schijten op de roosters maar er komt een mestrobot! Voortaan zijn we niet alleen in de stal maar wandelt er tussen ons in een mestrobot die de roosters schoonveegt. Zie het maar als een hulp in de huishouding; iemand die alle shit achter je opruimt. Hij luistert naar de naam JOZ, is fris groen (nu nog) en poetst de hele dag zonder te klagen!
koeientoilet

We krijgen niet allemaal de zelfde roosters maar bovenstaande komen bij ons. Anders-Beton ontwerpt prachtige eco-vloeren en wij gaan bewijzen dat ze emissiearm zijn; minder uitstoot ammoniak en het loopt ook nog relaxeter ook. Hoe mooi kun je het hebben! Zouden we nu ook minder naar de klauwbekapper moeten? Ik hoop het wel, want dat vind ik ook niet altijd een pretje.
koeientoilet

Bij de pinken, vaarzen en de kleintjes komen andere roosters dan die van ons.


BRRR DE WINTER NADERT
de winter nadert

En ineens is alles anders; ik mag niet meer naar buiten; gisteren voor het laatst naar buiten geweest.
Voor het laatst Pip & Stip gezien, echt voor het aller allerlaatst maar dat weten Pip & Stip nog niet en dat houden we zo. November is immers de slachtmaand en dat je als varken meestal je verjaardag niet viert op een boerderij dat weten ze natuurlijk niet.
de winter nadert

Dag Pip, Dag Stip het was erg gezellig met jullie
De winterperiode breekt aan en ik vraag me af hoe ik nu verder moet met het verslag. Geen nood; Nora 12 wijst me op het gat in de zijmuur (ja, ja de nieuwe stal is geen luxe) en zo kan ik toch alles op de voet volgen. Soms moet ik wel wat wringen en duwen, want laat die plek nou net iedereen zijn lievelingsplek zijn of…… zijn koeien soms nieuwsgierige beesten? Ik ga voor de eerste stelling! Voordeel wel is dat ik nu van ’s ochtends tot ’s avonds alles kan volgen en dat is maar goed ook, want er gebeurt zoveel op een dag.
de winter nadert

5 November is de grote dag! Vandaag gaan we de hoogte in; de spanten worden gezet in zowat 2 dagen is de klus geklaard; een imposant roestvrij stalen skelet vormt een prachtig silhouet tegen bosrand, onze villa in wording! Ik roep Aagje, Nora en Bertha erbij en samen maken we al plannen voor de verhuizing en we beloven elkaar niet uit het oog te verliezen want in zo’n groot stal kun je volgens ons elkaar makkelijk kwijtraken.


ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT……..
Ons cadeau in het vooruitzicht hebbende, zetten wij dit jaar geen schoen hoor; wij krijgen een nieuwe villa met een echte Dairy Master melkmachine met allerlei toeters en bellen, een Joz mestrobot, koematrassen, lichtkoepels, een voor ons nieuwe voerrobot, een voor ons nieuwe tank, waterterugwinning en een zebrapad als oversteekplek.
zie ginds komt de stoomboot

Ons hoor je niet klagen en de boer ook niet . Hij heeft Sinterklaas beloofd om weer heeeeeel veeeel kaasjes te maken en wat Sinterklaas niet uitdeelt blijft liggen voor de kerstman.
zie ginds komt de stoomboot

En gelukkig hebben ze een kanjer van een leerling van praktijkschool de Maat uit Ommen. Anouk zie ik ook vaak in de stal en zij wordt een echte goede boerin; ze heeft er nu al kaas van gegeten!


OUR HOUSE IS A VERY VERY FINE HOUSE…….
Dat lied horen we nooit maar dat past wel goed bij onze nieuwe villa alleen niet zo goed bij de bouwmeneren denk ik. Er zijn nu 2 ploegen en de Tirolermuziek wordt afgewisseld met Nederlandstalige drama’s. Als alles goed ging in de liefde scheelde dat weer heel veel voor de muziekindustrie. Gelukkig hoef ik me daar niet bezig mee te houden en wat de liefde in de koeienstal betreft tussen al die dames daar laat ik me maar niet over uit.
our house

De stal, sorry koeienvilla, wordt geweldig. Gordijnen aan weerszijden, heel veel licht en als het zomers snikheet is in het land mogen wij lekker binnen blijven in de nieuwe koele villa. Afgelopen zomer toen het buiten te warm was, stond dat hoog op mijn wensenlijstje.
De inrichting van de stal krijgt vorm en iedereen maakt plannen voor de kerst, even vakantie, even niks en de boer en de boerin en alle hulptroepen voeren het werktempo om alles op tijd klaar te krijgen voor de kerst.


WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS:AFSCHEID VAN DE OUDE STAL
Merry Christmas

Omdat je alles wat je kunt vieren moet vieren, is onze stal uitbundig versierd. Ole (onze alleskunner en alpinist in wording) heeft prachtige kerstversiering aangebracht en bijna loei ik ‘ U zijt welle kome’ mee. Er komen genoeg klanten hoor maar dat bedoelde ik niet; misschien komt er bij ons ook een kerstkind!


2021 IK HEB GEEN WENS!
Ik heb geen wens

Wat zou je nu nog wensen als je zo’n prachtige villa in het vooruitzicht hebt. Nou, de boer en boerin hebben wel een wens aan Ierland; “willen jullie een beetje vaart maken met het afsturen van de melkmachine”? Maar Marinus kent de Ierse bevolking goed en weet dat dat geen zin heeft, rustig afwachten is het credo.
Ik heb geen wens

Tussentijds wordt er gesleuteld, geschroefd, geboord, gevloekt, elkaar van alles verweten, beloofd, vergaderd, gewijzigd, gepland, geruimd, geveegd en weer van vooraf aan begonnen.
Ik heb geen wens

En dan ineens een groot pakket uit Ierland, een vrachtwagen vol er moet een shovel aan te pas komen om HET CADEAU uit te laden. Eindelijk is ie er, de Dairy Master melkinstallatie. De boer kan zijn geluk niet op; eindelijk een stukje Ierland in huis.
Ik heb geen wens

Het wordt passen en meten en bouwen! 4 weken lang wordt er gesleuteld, deze jongens waren vroeger vast en zeker goed met lego.


KLAAR OVER!
Ik hoor allemaal grommende geluidjes, hoor dat bouwmeneren uit hun comfort-zone moeten en weet zeker dat de boerin in de buurt is.
klaar over

Er komt kleur in de tent! Onze villa krijgt een knalgroene sanitair-unit, onze melkstal wordt vrolijk blauw met een grasgroen veldje onder in de melkput en de overige ruimtes worden vrolijk blauw. Het toppunt wordt een heus zebrapad waar wij veilig van de ene naar de andere kant kunnen. Aan alles is gedacht. Koecomfort EN boercomfort. Hier wonen en werken wordt een feest! Ik kan niet wachten!


FEEST, FEEST, FEEST!
Het gaat gebeuren; we gaan verhuizen. We worden gepoetst onze staarten schoon gekamd en geknipt nieuwe halsband en een nieuwe oorbel. Om half 10 in de ochtend gaan we over, er wordt nog geschroefd, gesleuteld, geboord, gestrest, gevloekt, gebeld, weer gebeld, weer gebeld en nog eens gebeld. De beloofde mestrobot is verdwaald, de voercomputer nog niet geïnstalleerd en het wordt 13.00u 16.00u en vanzelf 17.00u. De werkdruk loopt op uit allerlei hoeken en gaten worden experts ingevlogen maar het lukt niet om ons allemaal over te huizen naar onze nieuwe villa; vanavond worden we toch nog gemolken in de oude melkput. Na het melken verhuizen we.
feest

Ik geloof dat onze boer het zo ook niet gewild had maar om maar met boer Marinus te spreken; “Het komt allemaal goed”! Half 8 vanavond is de grote verhuizing. Ik ruik vers zaagsel! De trouwe hulpboeren Ole, Anouk en Lieuwe zijn de hele dag bezig geweest met vers voer aanrijden, vegen , poetsen, nieuwe halsbanden maken en ik denk dat ze net zo zenuwachtig zijn als wij.
feestER IS NIEMAND UITGENODIGD EN TOCH IS IEDEREEN ER!
Klokslag half acht gaat de deur open samen met Dora 20 en Geertje 10 heb ik de eervolle taak om als eerste de nieuwe stal te betreden. Snel volgt iedereen en zelden heerste er zo’n rust in onze koppel; niemand springt, loeit, brult, duwt, schurkt of schijt van de zenuwen alles vol. Nee iedereen was dusdanig onder de indruk dat zelfs de boer en de boerin wat argwanend werden. Na een uur kreeg iedereen het feestmaal in de gaten. Gulzig werd er geschransd en een beetje onwennig was iedereen nog over zoveel ruimte, licht ( het leek wel midden op de dag) en maar niet te spreken over ons nieuwe bed. Wat een luxe. Zou de boer ook zo lekker slapen?
niemand uitgenodigd

Buiten hoorde ik vrolijke tevreden stemmen. Er was taart er was blijheid , opluchting maar vooral dankbaarheid. Zelden verliep een ‘operatie’ zo gesmeerd. Binnen keek ik om me heen en er heerste een immense stilte; iedereen had al een bedje gevonden en tevreden, voldaan en volgevreten ging iedereen de nacht in. Morgenochtend moeten we voor het eerst de nieuwe melkstal in dus dat is even wennen voor ons en de boer maar er is hulp genoeg n de mannen van L&T staan ook extra vroeg op voor de eerste melkles aan de boer. Nu blinkt onze nieuwe Dairy Master nog maar morgenochtend verwacht ik het ander. Welterusten!
niemand uitgenodigdDE HISTORISCHE DAG!!
de historische dag

Woensdagochtend 31 maart 6.00 in de ochtend. Historische dag op Heileuver; in gebruik name nieuwe stal.
Het is een beetje dringen niet omdat we zo nieuwsgierig zijn en zo graag in de nieuwe melkstal willen (ons nieuwe bed ligt immers verrukkelijk) maar het is allemaal een beetje anders. Met zachte hand worden we in een mooie nieuwe melkstal gedreven en we staan nu zijdelings naast elkaar met 10 op een rij! Als je aan de goede kant staat kan je de zon nog zien opkomen. Het is even wennen dat het melkstel nu via onze achterpoten wordt aangesloten maar verder merk ik er weinig van. De melkmachine maakt een mooi monotoon geluid, er zijn mooie kleuren rondom ons heen en veel, heel veel licht. Das fijn voor ons en de boer! Marinus krijgt instructies van de mannen van L&T en alles gaat in sneltreinvaart; 1 uur eerder klaar dan anders! Wat een tijdwinst maar het plezier van werken staat bovenal.


WIJ ZIJN BLIJ!
Er moet nog wat getimmerd, veranderd en afgewerkt worden maar dat mag de pret niet drukken, wij genieten samen met Marinus en Joke met volle teugen van onze nieuwe villa! Onze oude stal moet nog gesloopt worden en binnenkort zal Harry met zijn Komatsu wel weer op het erf verschijnen voor de nodige sloopwerkzaamheden.
Het volgende heugelijke feit wordt onze voorjaarsuitje; in april mogen we weer naar buiten. Ik hoor een tevreden boer, het gras mag natuurlijk altijd harder groeien maar in april gaat het gebeuren, dan is onze jaarlijkse koeiendans en 4 weken later is er heerlijke graskaas. Druk dus voor mij en natuurlijk de boer en boerin.
Wij zijn blijTOT ZIENS ALLEMAAL!
Zo dat was het verslag van de bouw en alles erom heen. Strakjes zijn we buiten en dan neem ik even een sabbatical, ik ben ik blijde verwachting en medio september krijg ik een kalfje. Jullie mogen van Marinus en Joke altijd in de stal komen kijken, groet vooral ook mijn collega’s in de stal want hier en daar krijg ik toch wel scheve ogen. Tsja koeien zijn net mensen he. Dankjewel voor het lezen en voor de belangstelling mede namens Marinus en Joke. Tot ziens in onze stal!
tot ziens
 

E-mailadres zichtbaar

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

Om spam(bots) te weren vragen wij je het controle nummer in te vullen. captcha
×
×
×
COOKIES OP DEZE WEBSITE
Deze website maakt gebruik van twee soorten cookies: `sessiecookies` en `permanente cookies`.

Sessiecookies zijn tijdelijke cookies die alleen op uw computer / apparaat blijven staan totdat u de website verlaat of uw browser sluit.
Een permanente cookie blijft voor een langere periode, of totdat u het handmatig verwijdert.
Onze essentiële cookies identificeren u niet persoonlijk. Alle gegevens worden verzameld en opgeslagen in een anonieme vorm.

Met uw toestemming plaatsen we een `tracking cookie` op uw computer. We gebruiken deze cookie om bij te houden welke pagina`s u bezoekt om een profiel van uw online gedrag op te bouwen. Dit profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke.

U kunt onze tracking cookies uitschakelen via uw browser of door deze voorwaarden te weigeren, maar dit kan de werking van onze website negatief beïnvloeden.